ÅPNINGER

Åpninger var et megafint bidrag til følelsen av sammenheng under Ravnedans, kanskje det fineste spør du oss. Morten og Marie, alltid side ved side, utgjorde et slags makramébånd av stille humor, lange svarte skjortekjoler, sans for gode låter, presise rom, stort alvor og få, men godt utvalgte bevegelser. Sammen bestilte vi tjenesten ”Sang” og fikk favorittlåta Hotline Bling framført på Frk. Larsen i Kristiansand sentrum. Det var akkurat så ubehagelig og underholdende som kunst i offentlig rom skal være. Mer av det!

- Ida Gudbrandsen og Ingrid Haakstad

 

Åpninger fremstår som et mellomrom: en utvidelse av eller en forlengelse av en hendelse (som et ekstranummer etter en forestilling), eller en vridning/vrengning av en situasjon (som en forsterkning – som seks kasser med isbiter i morgenbadet). Åpninger forflytter seg mellom offentlige og private rom, tilpasser tjenestene til ulike situasjoner, med et personlig tilsnitt. Med mulig unntak av hevn-bestilling, så opplever jeg tjenestene som rause. De byr på et møte mellom Marie og Morten som kunstnere, på deres møte med et annet verk og/eller publikum.

- Anette Therese Pettersen

 

Åpninger oppleves som en slags presang egentlig! At noen dropper innom og forsterker eller forlenger et øyeblikk eller en setting for deg. Veldig gøy!

- Hedda Riverud

 

Under Ravnedans i år oppdaget jeg at man kunne bestille ulike sceniske produkter ut fra en smørbrødliste fra forestillingskonseptet Åpninger. Konseptet fremstod både som en ekstremt markedstilpasset kunstutøvelse og med en kompromissløs eksperimentell holdning på samme tid. Det var litt uklart i hvilken grad man bestilte et scenisk produkt eller om man bestilte noe som ville foregå skjult. Sistnevnte gav en deilig følelse å kunne kjøpe en slags regi-/kuratorrolle over virkeligheten. En kamerat og jeg bestemte oss for å kjøpe et Ekstranummer som skulle komme etter forestillingen ”Sweat baby, sweat” av Jan Martens. Vi visste at denne forestillingen kom til å være fysisk spektakulær og fikk lyst å utfordre ”Åpninger” på å skulle komme inn og lage et ekstranummer til denne forestillingen. Forestillingen viste seg å bli ekstremt intens og svært emosjonelt ladet. Da forestillingen var over og vi visste at det skulle komme et ekstranummer må jeg si at jeg var veldig spent. Plutselig kjente jeg på et ansvar og tenkte et lite ”hva har jeg gjort”. Jeg trodde ærlig talt ikke at det skulle la seg gjøre å gjennomføre et ekstranummer med et slikt konseptuelt ironisk metaperspektiv i denne settingen uten å ødelegge den nesten høytidelige stemningen som var i rommet. Jeg var redd et ironisk konsept uunngåelig ville gjøre narr av (eller avsløre?) den kanskje litt selvhøytidelige stemningen som første forestilling hadde operert med. Imponerende nok skjedde ikke dette. Visst kan man si at konseptet var ironisk (et bestilt Ekstranummer til en annen forestilling), men innholdet var også en slags insistering på å ta en klisjèfylt sang på alvor. For meg ble det i hvert fall en overraskende vakker seanse med en rørende blanding av ironi og alvor.

- Kjetil Kro Sørborg

 

Jeg digger Åpninger for fabuleringer og bevegelse mellom fiksjon og virkelighet og oppholdet på broen imellom ! Fra den kan man jo også hoppe. Jeg anser Åpninger som en fetter til Transporteringsdans.

- Martin Slaatto

 

 

Takk Marie&Morten for mange fine øyeblikk på Ravnedans og for at dere har blåst liv i denne plata; Instamatic/Klar dag av Jahn Teigen

- Ingvild Isaksen

 

 

Jeg opplevde tre eller fire åpninger under Ravnedans tror jeg. Den ene på Frk. Larsen, en "intimkonsert". En rap gjort med låta på øret, et vannglass og en kniv. Det var veldig fint å få en sånn opplevelse i en liten gruppe, og at det er bare vi som er tilstede som får oppleve den, spesialbestilling. Vi satt nære hverandre, på samme bord, det opplevdes både skjørt og bestemt på samme tid. Den andre ved bystranda under Ravnbad, og noen hadde bestilt forsterkninger til badet. Det kom rundt seks kasser med is, for å gjøre opplevelsen av å hoppe i havet tidlig på morgenen enda sterkere. Idéen og utførelsen var glimrende synes jeg. Det hadde vært fint å ha noen slike forsterkninger rundt seg sånn til vanlig.

- Rannei Grenne

 

 

Foran et sirkustelt i Lillhammer bestilte jeg kroppspress. Jeg synes det var litt skummelt å bestille en tjeneste jeg ikke helt forsto. Men jeg var trygg på utøverne siden jeg hadde sett dem synge og bevege seg til Teigens låter. De utøvde kroppspresset med et lett alvor, varme og vennlighet. Så neste gang jeg tenker på kroppspress, vil mine tanker gå til den gang jeg lå på en pall utenfor et telt og ble utsatt for et så sterkt fysisk kropppress at jeg nesten mista pusten. Den erfaringen er språkløs og jeg tror og håper den nå har satt seg i kroppen.

- Jorunn Greiff Solli, Norsk Litteraturfestival

 

 

Å, kjære Marie og Morten! Det var bare noe helt helt fantastisk dere gjorde. Vakkert, morsomt og faktisk veldig rørende. Et kjærlighetsprosjekt, et omsorgsprosjekt hvor dere løfter opp og viser respekt og omtanke til Jahn Teigens låter, popklisjeer som er utslitte, men så gir dere disse sangene nytt og vidunderlig liv. Gjør dem vakre! Å, for en opplevelse! Jeg elsket virkelig dette, det fineste jeg har opplevd på lang lang tid. Tusen takk fra Gro som har fått deres versjon av La det svinge helt på hjernen.
- Gro Dahle, Norsk Litteraturfestival


Morten og Marie treffer en sjelden kombinasjon av styrke og varsomhet i sin omsorg for Jahn Teigen. Tekstene løftes frem på en helt ny måte, og jeg har aldri før lyttet til Jahn Teigen på denne måten.

- Festivalpublikummer, Norsk Litteraturfestival


 
Upretensiøst, men hengivent, svært nyansert og grundig. Jeg fikk et nytt syn på Jahn Teigen, og ble rørt flere ganger i løpet av konserten.

- Festivalpublikummer


 Ønskekonserten var et lite stykke magi.

- Knut Strand

 

 

Helhetsterapi er ei pause frå livet. Eg blir dratt opp i himmelrømda og får lov til å sveve rundt med små og store planetar.
- Ole Kristian Årdal

Foto: Eivind Seljeseth

Foto: Julie Rasmussen

Foto: Julie Rasmussen

Foto: Eivind Seljeseth

Foto: Marie Bergby Handeland

 

Foto: Caroline Strømhylden

Foto: Øystein Nordås